florim-rex-blaturibucatarie-studioceramica.jpg

Cuarț sau gresie porțelanata pentru blaturile de bucătărie: compararea materialelor.

Astăzi, în comparație cu acum douăzeci de ani, spațiile dintr-o casă sunt mai fluide și comunică între ele. Zona de preparare a alimentelor este adesea o parte integrantă a spațiului de locuit; nu mai este închis într-o cameră separată. Din acest motiv, se acordă mai multă atenție designului mobilierului de bucătărie ca elemente care trebuie văzute și care dau valoare locuinței. Dacă adăugăm un interes din ce în ce mai răspândit în lumea gătitului, este clar că alegerea materialelor pentru zona de bucătărie nu este secundară. Materialele utilizate cel mai mult pentru acoperirea suprafețelor de lucru și orice insule și peninsule,  sunt în principal: marmură, piatră, cuarț și gresie din porțelan. În acest articol ne vom concentra în special pe ultimele două.

Care sunt principalele cerințe pentru un blat de bucătărie? Printre cele mai importante sunt cu siguranță ușurința de curățare, cea mai mică porozitate posibilă, inalterabilitatea materialului în timp și, nu în ultimul rând, varietatea estetică disponibilă.

Ușor de curățat – Blaturile de cuarț sunt compuse din fragmente de mineral combinate cu rășini și pigmenți care influențează colorarea lor. Prin urmare, cuarțul este un material în mare măsură natural, care are caracteristici tehnice bune. Cu toate acestea, deoarece este „un compus”, calitatea acestuia variază în funcție de companiile producătoare. Dacă cantitatea de cuarț utilizat este mai mică, atunci utilizarea de rășini și pigmenți este mai mare: calitatea materialului va fi mai săracă și invers. Spre deosebire de cuarț, gresia din porțelan este compusă din argile, nisip și alte materiale naturale fin măcinate. Acesta suferă un proces industrial de presare și ardere la temperaturi foarte ridicate, ceea ce garantează caracteristici tehnice de neegalat. Materialul rezultat este rezistent la abraziune, nu este poros și se adaptează bine la schimbările de temperatură și atacul agenților chimici.

Porozitate și lichide – Un aspect cheie în alegerea unui blat de bucătărie este măsura în care absoarbe lichide. Cu un coeficient care este în medie mai mic de 0,5%, gresia din porțelan iese în evidență ca un material mai puțin absorbant decât cuarțul. În acest sens, este alegerea ideală pentru toate blaturile de bucătărie, chiar și cele profesionale. Prin urmare, gresia din porțelan se pretează să se folosească atât în ​​casă, cât și în zonele de bucătărie ale restaurantelor și hotelurilor. Inalterabilitate în timp datorită gresiei din porțelan, dorința de materiale extrem de durabile și care își mențin atractivitatea estetică poate fi îndeplinită în mod realist în lumea arhitecturală de astăzi. Într-adevăr, materialul din gresie porțelan poate intra în contact cu obiecte extrem de fierbinți și să-și mențină aspectul nealterat. Cuarțul, pe de altă parte, este atât de sensibil la căldură încât, dacă este pus în contact cu un obiect foarte fierbinte (cum ar fi un vas tocmai scos din cuptor), își poate schimba culoarea. Acest lucru se datorează faptului că, materialul cuarț conține un procent mic de rășini care sunt puternic afectate de temperaturi ridicate. Indiferent dacă sunt preferate culorile deschise sau închise, fie căutăm un aspect natural sau o textură bogată de contraste, cea mai bună alegere este gresia din porțelan: nu își schimbă culoarea în timp, nu luminează sau întunecă; rămâne identic cu modul în care a fost în prima zi  și prin urmare, va dura în timp. Pe lângă caracteristicile sale tehnice, disponibilitatea sa într-o varietate de finisaje, texturi și modele este cu siguranță un punct în favoarea gresiei din porțelan în comparație cu a cuarțul-ui, această varietate oferă o gamă foarte largă de posibilități.

Gresia din porțelan permite o alegere infinită de inspirație din materiale (marmură, lemn, pietre, ciment , metale, rășini, țesături etc.), menținând în același timp performanțe tehnice ridicate. Pentru o rafinare și mai mare, unele produse din gresie sunt supuse unor tratamente speciale de suprafață capabile să transmită experiența tactilă a materialelor din care sunt inspirați. În ceea ce privește cuarțul, totuși, varietatea esteticilor și interpretărilor materiale este mai limitată. În ceea ce privește grosimea plăcilor din gresie, este posibil să configurați trei dimensiuni diferite, potrivite pentru orice tip de context: 6, 12 și 20 mm. Plăcile de cuarț au o grosime medie de aproximativ 2cm.

Articole Similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.