Crearea suprafețelor continue cu gresia porțelanată rectificată.
Gresia porțelanată a fost proeminentă pe piață ca material versatil pentru finisaje interioare și exterioare. Astăzi, datorită gresiei rectificate, potențialul aplicației s-a extins în continuare. Dar cum a apărut acest produs rectificat?
În timpul procesului de ardere, datorită procesării formei acestora a suferit o reducere dimensională de până la 8%. De fapt, odată ce materialul iese din cuptor, dimensiunile sale nu pot fi întotdeauna menținute, iar marginile pot deveni neregulate. În anii precedenți, pentru a furniza clienților loturi conforme cu aceleași dimensiuni, plăcile erau grupate în funcție de dimensiune (sau dimensiunea reală a fabricației). Acestea, definite ca neregulate, erau apoi poziționate folosind linii de mortar de 3-4 milimetri pentru a masca marginea neregulată. Astăzi, majoritatea marilor companii producătoare de ceramică au rezolvat problema dimensiunilor utilizând metoda de rectificare. Această metodă constă în prelucrarea laturilor (explicată în detaliu în secțiunea următoare) care permite realizarea unui produs perfect pătrat, cu margini regulate.
Procesul de rectificare. Rectificarea se realizează utilizând pietre de moară abrazive care, datorită unui sistem extrem de precis, aduc produsul la o dimensiune predefinită și fac marginile regulate. Procesul este asistat numai de utilizarea apei, care permite transportul deșeurilor într-o substanță umedă, de tip argilă, care este apoi reciclată. Astăzi, Florim Ceramiche a făcut această prelucrare și mai ecosustenabilă, dezvoltând o metodă inovatoare de rectificare „uscată” care permite revenirea produsului secundar la ciclul de producție fără prelucrare ulterioară.
Avantajele unui produs rectificat. Motivele pentru utilizarea unui material tip gresie portelanata rectificata, sunt nenumărate: o aplicare mai ușoară, un produs mai uniform și mai plăcut din punct de vedere estetic și o suprafață mai consistentă, continuă și mai ușor de curățat.
De ce nu ar trebui să utilizați un produs natural pentru a crea o conexiune la culoare? Conexiunea la culoare, sau îmbinarea placilor cap la cap, va afișa orice caz în care o piesă, sau într-adevăr suprafața acoperită, nu ar putea fi plană. În plus, datorită mișcării structurale și a dilatării termice, ar putea duce la unele probleme, de exemplu, fisuri și așchii. Utilizarea unui produs ceramic rectificat poate rezolva toate aceste probleme imediat ce devin evidente. Un spațiu minim de 2 mm este tot ceea ce este necesar pentru a face față oricărei posibile lipse de uniformitate, eliminând astfel nevoia de lustruire a suprafețelor costisitoare, care este necesară pentru produsele naturale, cum ar fi marmura sau lemnul. Gresia rectificată reduce instalarea și costurile de întreținere și menține reziduurile de praf la minimum.
Plăci mari rectificate. Evoluția ceramicii în formate mari a adus companiile într-o poziție în care acestea puteau răspunde la nevoile pieței, pentru a oferi produse care să garanteze o aplicare optimă, eliminând în același timp problemele de inconsecvență dimensională și de pătratare sau margini neregulate. Florim Ceramiche , de exemplu, a fost una dintre primele companii italiene care a oferit ceramică rectificată de format mare. Aceștia își păstrează încă conducerea în plăci mari datorită calității ridicate a produsului lor, garantată în continuare prin internalizarea liniilor de rectificare și certificarea procesului ISO 9001. Nu toți producătorii de plăci vor garanta rectificarea internă datorită unui control al calității mai puțin strict. Există reglementări internaționale și certificări de urmat în această procesare (de exemplu, ISO 13006).
Gresia porțelanată rectificată este folosită in spatii diferite , produsul cu efect de marmură se aplică în hol și toalete. Datorită metodei inovatoare de aplicare, modelul continuu urmează în mod natural de la o placă la alta, dând un efect continuu care creează adâncime în spații.
În concluzie, gresie porțelanată rectificată este un produs care creează noi posibilități în proiectare și planificare, atât în ceea ce privește valoarea sa estetică, cât și beneficiile sale practice, tehnologice și de igienă.