Esprit-de-rex-01-studioceramica-florim.jpg

Cum s-au nascut placile ceramice cu efect de ciment , care sunt atribuite stil-ului industrial în design-ul interior .

Cum s-au nascut placile ceramice cu efect ciment ! Placile de ciment au fost create intre secolele XIX si XX si sunt produsul celei de-a doua revolutii industriale, care a condus la popularea oraselor si in consecinta la cresterea cererii de locuinte. A fost, așadar o perioadă foarte prosperă pentru industria construcțiilor, care  totuși, trebuia să răspundă noilor nevoi. Locuințele care se cereau nu erau destinate elitei, ci claselor inferioare și mijlocii, cu nevoi și resurse economice diferite. Astfel au fost înlocuite covoarele sau mozaicurile prețioase cu plăcile de cimentină nou inventata. Au fost realizate prin recuperarea subproduselor de construcție: fragmente de marmură, oxizi naturali și în special ciment Portland, de la care și-au luat numele. Noile plăci hidraulice au fost compuse dintr-o bază de ciment și nisip cu grosimea de aproximativ 2 cm, suprapuse de un strat de nisip extra-fin amestecat cu ciment, oxizi și fragmente de marmură și în final tratate cu ulei de in, cu hidrofug și hidrofug funcții anti-pată.

Au devenit o caracteristică tipică a Art Nouveau. Chiar Gaudì a fost un mare pasionat de cimentină, iar în 1904 a folosit-o în proiectarea „Loseta Gaudì” pentru proiectul Casa Batlló. De fapt, din cauza restricțiilor de timp, nu a fost niciodată folosit ca pardoseală pentru această clădire, ci a fost folosit în schimb în locuința de serviciu a Casei Milà. Erau plăci hexagonale cu motive fantastice și fitomorfe în tonuri de albastru deschis. Ani mai târziu, această lucrare de proiectare industrială a fost reinterpretată cu un ton antracit gri și a fost creată pavarea străzii Passeig de Gràcia, una dintre cele mai fermecătoare străzi din Barcelona.

La sfârșitul secolului al XX-lea a existat o tendință în orașele mari precum Londra, Berlin și New York, dar și Milano, de a converti fabricile și spațiile industriale in lofturi, reședințe și birouri: astfel s a nascut stilul industrial. Încă în vogă astăzi, stilul industrial are un gust pentru aspectul neterminat și brut al materialelor și un interes pentru clădirile restructurate. Elementele preferate ale stilului industrial sunt lemnul îmbătrânit, cărămida expusă și mai ales, cimentul. Cu acoperiri din gresie cu aspect de ciment, este posibil să se dezbrace reședințele și locațiile moderne până la nivelul zero – fără decorare sau elemente de prisos și necesitatea lucrărilor de restaurare.  Orice mediu, inclusiv case, locuri de luat masa, hoteluri, birouri și săli de spectacole pot fi transformate.

Un secol mai târziu ,in cel de-al doilea război mondial, în domeniul plăcilor de baie și de bucătărie, plăcile de cimentină au fost înlocuite cu „marmeta” (plăci cu cip de marmură) și cu ceramică industrială. Abia în ultimii ani au revenit pe scena, având în vedere noi aprecieri și au considerat un finisaj elegant, datorită aspectului rustic, vintage, care le face unice clasei lor. De fapt, în timp ce, pe de o parte, avem tendința de a restaura în loc de a elimina elementele originale într-un cadru de reamenajare, pe de altă parte, dale  din gresie din cimentină obțin un succes uriaș ca o alternativă valabilă la materialul original. Datorită tehnologiilor actuale, ei sunt capabili să ne ofere încă o dată consistența materialului, efectul brut, nepoluat și aceeași esență – nu a unui simplu material de acoperire , ci a unei caracteristici decorative autentice care pot aduce caracterul și sufletul în spații. Mai mult, plăcile de cimentină pot fi o caracteristică armonioasă în noua tendință minimalistă datorită alegerii de forme și tonuri geometrice. Unul dintre motivele pentru care acest tip de placare a revenit la modă, în principal datorită reinterpretării sale în gresie, este versatilitatea sa: de la o caracteristică decorativă care imită cadre și covoare pentru a defini spațiile interioare, la o acoperire simplă, minimă pentru suprafețe care se pot integra  întotdeauna cu alte materiale. În concluzie, gresia din porțelan cu efect de ciment dezbrăcă mediul superfluului, redând spațiilor esența însăși a materialități. O rugozitate care se întoarce la simplitate, dar cu atingeri ale designului care o înglobează în lumea contemporană. Placi din gresie tip ciment , ca produse industriale – au fost create în formate standardizate: pătrate (20×20 sau 25×25), dar și hexagonale sau modulare. Astăzi, gresia poate fi inspirată de formate istorice, dar oferă și multe alte posibilități. De exemplu, cu plăci de format mare, este posibilă crearea unei suprafețe folosind piese de decor gresie gata compuse care sunt ușor de poziționat. Motivele mai pronunțate și aceleași nuanțe sunt reînviate de colecția de gresie Espirit de Rex a Grupului Florim . O colecție care, printre altele, oferă acest format mic în stil vintage, în tonuri de mocha și gri, pentru fundaluri cu impact impunator.

Articole Similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *